I Dalarna finns något för alla åldrar, intressen och plånböcker. Vad sägs till exempel om att åka dressin, bo och laga mat på stenålders-vis, bada ved-tunna, åka på vildmarkssafari eller vandra över ljungklädda hedar och höga fjäll?

Siljans bygden bjuder på variation tack vare närheten till skog, sjöar och vattendrag. Vi har allemansrätten att tacka för att det går att röra sig fritt i princip överallt, länge man inte stör eller förstör. Är man osäker på vart och hur man får röra sig, eller kanske på vilka växter, blommor och andra levande tig som är fridlysta, utrotningshotade o.s.v. kan man hyra en egen naturguide för en lärorik dagstur.

Runt Siljan finns det också fina och välskötta vandrings- och cykelleder, vilka man enklast hittar med hjälp av en särskild karta som finns att köpa. Det finns också en särskild karta för dem som älskar utomhusaktiviteter av andra slag, bland annat en skattkarta som tar innehavaren med runt i omgivningarna runt Mora där det finns naturnära cykel, – vandrings- och joggingspår. Det går också fint att lösa fiskekort och utforska vad Dalarnas vilda och brusande forsar erbjuder. Fiskekort finna att köpa både online och på Mora turistinformation. Kom ihåg att även be om en guide över fiskevattnen!

Vi fortsätter såklart utomhus, nu i Mora Parken som ligger ett stenkast från Mora centrum och Vasaloppsarenan. Undrar hur det känns att uppleva den i princip helt öde och tyst! På vintern kan man självklart åka i Vasaloppsspåren och på sommar, vår och höst vandras och cyklas det på någon av alla de leder som finns runtomkring. För den som hellre vill shoppa finns det ett brett utbud butiker fördelade över tre tätt sammanlänkade handelsområden runt Mora centrum.

När man vilat en stund efter dagens aktiviteter bör man absolut bege sig till Malingsbo-Kloten, ett naturreservat så älg-tätt att man i princip är garanterad att se ett par av dessa högresta, stolta djur kliva fram ur snåren när det börjar mörkna. Efter det njuter man med säkerhet av en picknick i det vilda, medan en guide berättar om såväl älg som andra vilddjur i våra skogar.