Som väl är fanns det bland dåtidens resenärer flertalet personer som skrev reseskildringar. Att i nutid kunna ta del av beskrivande och detaljerade skildringar av Dalarna, daterade så långt tillbaka som till 1800-talet, är en rikedom värd mer än guld.

I flera av dessa skildringar beskriver människor hur imponerade de är över den variationsrikedom Dalarnas erbjuder: höga berg, djupa skogar, vackra sjöar och fantastiska vyer är några av de saker som lyfts fram. Även människorna anser man vara mer äkta och mer godhjärtade än andra. Ryktet spreds och allt fler konstnärer fick upp ögonen för länet. En av dem som inspirerades var den finsk-födda författarinnan Fredrika Bremer, som i sin tur uppmuntrade sin danska vän och författarkollega H. C Andersen att besöka Dalarna. Andersen blev så förtjust och betagen av såväl landskapet som av människorna, att han i sin reseskildring “I Sverrig” med tydlig entusiasm rekommenderade andra konstnärer och författare att besöka Dalarna. Han beskrev det som “ett fattigt land rikt på skönhet och poesi”.

Även om Dalarna är så mycket mer än trähästar och knätofsar kan det vara roligt att känna till dalahästens ursprungshistoria, då den ändå är stolt symbol för Dalarna och länets traditioner. Det började med ett par skogsarbetare som satt och snidade kring den gemensamma eldstaden efter dagens hårda arbetspass. Allt som oftast blev det en häst som framträdde ur träet, eftersom just hästen var skogsarbetarens trogna vapendragare i såväl skogen som på ängen och åkermarken. När arbetarna så kom hem med dessa trähästar ville barnen leka med dem, och sedermera kom man att måla dem i mönster och färger med traditionella dalmålningar som förebild.

Kuriosa:

  • I Alvesta står en 13 m hög dalahäst, den högsta som finns i Dalarna
  • Den nära 4 m höga dalahästen i Mora blev 1939 känd över hela världen, tack vare sin medverkan världsutställningen i New York
  • Sedan 2001 finns Dalarna med på UNESCO:s världsarvslista
  • Det lär ha varit Gustav Vasa som bestämde utformningen av Dalslands landskapsvapen, som faktiskt är det äldsta i landet