Är man ute efter sevärdheter har man verkligen kommit till rätt ställe i Sverige. Här finns allt från vackra kyrkor och gårdar till museer, gokartbanor, tomteland mm.

Ett utflyktsmål som man absolut måste besöka, enligt bygdens son Kalle Moraeus, är Dalhalla utanför Rättvik. Kalle var själv med och invigde detta tidigare kalkbrott, som sedan många år tillbaka tjänar som en av de vackraste och mäktigaste utomhusarenor som Europa har skådat.

Även Dalarnas Museum, beläget i Falun, är väl värt ett besök. Kanske är det rent av här man bör starta sin upptäcktsfärd, så att man redan början lär sig att förstå dynamiken mellan Dalarnas olika områden där industri och tradition går sida vid sida. Har man sedan lust att besöka ännu ett museum är Vasalopps-muséet i Mora ett givet val. Ett nyrenoverat museum slog upp portarna 2013 och sedan dess har det uppdaterats ett antal gånger. 2017 kunde man öppna en speciell avdelning om Mora-Nisse, den mest kända och omtalade profilen i Vasaloppets historia. Här kan man också få en bredare bild av evenemanget och dess historia.

I byn Sundborn finns ett timrat litet parhus som en gång i tiden ägdes av Adolf Bergöö. På den tiden kallades huset Lilla Hyttnäs och här växte dottern Karin upp. 1888 gav Adolf huset till sin dotter och hennes make Carl Larsson. Huset inreddes med ljusa färger och enkel stil, vilket bröt helt mot 1800-talets mörka och dova färger. Både Karin och Carl var konstnärer och deras hem blev snart ett ideal för hur tidens inredning skulle se ut. Numer lockar det vackra Sundborn cirka 50 000 besökare till sig varje år.

Efter ett besök på Sundborn är kreativiteten på topp, då passar det bra att besöka Nils Olsson Dalahästar för att se hur tillverkningen av en dalahäst går till. Här kan man köpa med sig både dalahästar och andra souvenirer, populärt är bland annat handmålade träskor. Men nu har barnen fått vänta länge på sitt, så nu styr vi kosan mot Leksand Sommarland! Här finns vatten-hinderbana, BMX-bana, klättervägg, zipline, pariserhjul, berg- och dalbana, vattenaktiviteter och mycket, mycket mer.